Om

Jeg er uddannet på Skolen for materiel design

dansk sløjdlærerskoleOm mig selv

Jeg hedder Hallgeir Stølen-Bosse

og bor i Lyngby nord for KøbenhavnKnive: Alle mine knive er unikke. Nogle har fabrikslavede klinger og andre har jeg selv lavet

I skæfterne arbejder jeg med forskellige materialer både naturmaterialer og kunstige. Det vigtigste for mig er, at kniven er anvendelig, smuk og harmoniskBørstenbinding

Min trådkunst bygger på luffarsløjden stærkt inspireret af fransk fil de fér. Jeg lader fantasien råde men mine produkter har som oftest et praktisk sigte hvilket ligger i dets tradition men må gerne være lidt fræk og eksperimentelDette er en gammel tradition der næsten  glemt.

Vi er få der aktivt driver dette håndværk men jeg synes det er vigtig, da det er  en del af vor kulturarv

Luffaren

Luffar er det svenske ord for vagabond

I Norge blev de kaldet fant eller tater


Luffaren er det svenske ord for en vagabond. Vi kender jo alle Astrid Lindgrens, Rasmus på farten, hvilket hedder Rasmus på luffen på svensk.

Fænomenet findes også på norsk hvor en luffar kaldtes en fant/tater og hans trådsløjd blev kaldet fantesølv da det var hans vej til ”rigdom”.

Når vagabonden drog fra gård til gård for at få et måltid mad, eller et sted at sove, var det ikke altid nok at tigge.    Det var lettere  at blødgøre folket på gården  hvis man kunne udføre et stykke arbejde eller sælge noget.

Det var ikke så let for disse mennesker at skaffe noget de kunne sælge. Det var også svært at slæbe varer med fra sted til sted.

En rulle hægnsltråd og nogle tænger derimod, var både nemt og billig at have med. Fruen på gården kunne altid bruge knager, piskeris eller kurve som vagabonden lavede på stedet, efter fruens anvisning. Det færdige produkt/produkter kunne så byttes til det vagabonden havde brug for.

Mange vagabonder mødtes på deres rejser og udvekslede

ideer. Nogle steder som for eksempel i Slovakiet, var der markeder i byer hvor vagabonder kunne sælge deres trådsløjd.

I Frankrig har man lignende traditioner. Her kaldes det fil de fèr.


Børstenbinding

Børstenbinding er et gammelt håndværk til fremstilling af børster.


En stor del af børstenbindernes arbejde er i vore dage overgået til maskinel produktion, så det er et uddøende erhverv. Imidlertid er børstenbinding et fag med en langvarig tradition for også at kunne varetages af blinde. Helt op til midten af det tyvende århundrede huskes børstenbinderfaget for at have afsat sine varer ved dørsalg.


En børstenbinder binder også den type koste, der er bundet på en bund ligesom en børste; men erhvervet som kostebinder er ikke det samme som børstenbinder.

 
 
 

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.

Godkend